gratis parkeren amsterdam
Binnen de ringweg A10 geldt vrijwel overal betaald parkeren. Buiten de ring ook in een deel van Slotervaart, deel van Buiten-veldert, Plein ’40-’45, IJburg, het Osdorperplein, in delen van Noord en in Zuidoost rond de Amsterdamse Poort en in het Arena-gebied.

Gratis parkeren binnen de ring A10

De enige plaats binnen de ring A10 waar nog gratis parkeren (bij gedogen) bestaat is in Amsterdam-Oost, op het noordelijke deel van de Fizeaustraat. Veilig is het daar niet altijd. Bovendien zijn de meeste plaatsen daar vaak bezet door langparkeerders.

Gratis parkeren buiten de ring A10

Buiten de ring A10 kunt u in stadsdeel Nieuw-West en in stadsdeel Zuidoost nog op diverse plaatsen vrij parkeren. De afstand naar het centrum is echter wel groot.
In Amsterdam-Noord gold tot voor kort gratis parkeren in het overgrote deel van het stadsdeel. Inmiddels worden veel gratis parkeerplaatsen omgedoopt tot blauwe zones waar u met uw blauwe parkeerschijf weliswaar gratis kunt parkeren maar niet meer onbeperkt.
In Amsterdam-Zuidoost kunt u nog op diverse plaatsen vrij parkeren maar per jaar wordt die mogelijkheid minder.
Met de invoering van betaald parkeren in Buitenveldert is gratis parkeren aan de Europaboulevard aan de kant van het Amstelpark opgeheven.


Gratis parkeren bij metrostations

Buiten de ring zijn er gratis parkeerterreinen te vinden bij tram/bus stations:
- Spinnerij - Bouwerij 7 - 1185 XW Amstelveen (A9, afsl.Amstelveen; metro 51 naar centrum)
- Diemen-Zuid - A10, afsl. S112; metro 53 naar centrum
Parkeerterrein Metro Gaasperplas is gesloten ivm met de verbreding van rijksweg A9.

Blauwe zones Amsterdam

In de gebieden buiten de Ring A10 worden ook de blauwe zones steeds vaker ingevoerd. We raden u aan goed naar de locatie parkeerverwijsborden te kijken wat de feitelijke situatie is opdat u niet verrast wordt door een parkeerbon.

Gratis parkeren op zondagen en feestdagen.

Buiten het centrumgebied en in stadsdeel zuidoost hoeft u niet betalen op zon- en feestdagen. Tijdens Oud en Nieuw wijkt Amsterdam af van het vaste stramien voor parkeren op feestdagen. M.u.v. stadsdeel Centrum wordt er niet of nauwelijks gecontroleerd op betaald parkeren. M.u.v. het Centrum en Zuid-oost kunt u dus gratis parkeren op straat. Check bij de parkeerautomaat of dit ook het geval is.
parkeren amsterdam