parkeervergunning amsterdam
vergunning parkeren amsterdam
Het parkeerbeleid wordt in Amsterdam uitgevoerd door de gemeente amsterdam en het stadsloket. Zij verzorgen ook de uitgifte van parkeervergunningen. Woont u en bent u ingeschreven in Amsterdam dan kunt nu in principe een parkeervergunning aanvragen. Een andere voorwaarde is dat u in bezit van een auto moet zijn die op uw naam staat (dit mag ook een lease- of bedrijfsauto zijn). Meer info : Gemeente Amsterdam

Al eens gedacht aan een parkeerabonnement?

Ongelimiteerd parkeren tegen een vast bedrag

goedkoop parkeren tip
Als je vaker naar Amsterdam gaat is een parkeerabonnement bij Mobian een ideale optie! Je betaalt een vast bedrag per maand en kunt onbeperkt gebruik maken van de Mobian P+R voorzieningen. Dus parkeren en fietsen!

Voorwaarden en regels parkeervergunning

Om in aanmerking te komen voor een parkeervergunning moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Als u een eigen parkeergarage heeft, krijgt u geen parkeervergunning. Ook moeten auto's aan bepaalde milieueisen voldoen. Zo weren we vervuilende auto’s en verbeteren we de luchtkwaliteit in de stad.
  • Bewoners en bezoekers met een Europese gehandicaptenkaart kunnen een gratis parkeervergunning aanvragen.
  • Ondernemers, sportverenigingen en volkstuinverenigingen kunnen een parkeervergunning aanvragen voor het gebied waar zij gevestigd zijn.
  • Bewoners die mantelzorg nodig hebben kunnen voor hun mantelzorgers een parkeervergunning aanvragen.
  • Politiebureaus, zorginstellingen, basis- en middelbare scholen kunnen voor hun personeel extra vergunningen aanvragen.
  • In het grootste deel van de stad kunnen bewoners met de bezoekersvergunning hun bezoek met korting laten parkeren.
  • Bewoners en ondernemers met een elektrische auto krijgen voorrang op de wachtlijst. Zo komen er sneller meer uitstootvrije auto’s in de stad.

Wachtlijst Amsterdam

Afhankelijk van het gebied kunnen hiervoor wachtlijsten en beperkingen van toepassing zijn. In het centrum kan de wachtlijst oplopen tot meer dan 4 jaar. In sommige stadsdelen geldt daarentegen geen wachtlijst.

Parkeervergunning Amsterdam

Per woonadres kunnen maximaal één tot twee parkeergunningen worden verstrekt, minus een eventuele eigen beschikbare parkeergelegenheid. Woont u in een gebied met een wachtlijst dan kunt u maximaal één vergunning aanvragen. De meeste parkeervergunningen in Amsterdam worden digitaal verstrekt.

Parkeervergunning Amsterdam

De tarieven van de vergunningen verschillen per stadsdeel. Het is belangrijk op te merken dat de parkeervergunningen in Amsterdam vaak gekoppeld zijn aan een kenteken. Dit betekent dat u uw vergunning alleen kunt gebruiken voor het desbetreffende voertuig waarvoor het is afgegeven.

Parkeervergunning amsterdam kosten

De tarieven voor een parkeervergunning verschillen per stadsdeel. Hierbij een indicatie van de tarieven per half jaar
Stadsdeel
tarief
Amsterdam Centrum 1 tm 3
€ 287,09
Amsterdam Centrum 4
€ 177,08
Nieuw-West 1 tot en met 5
€ 52,35
Nieuw-West 6
€ 16,36
Noord 1, 2 en 4 tot en met 9
€ 16,36
Oost 1 tot en met 17
€ 16,36
Weesp 1 tot en met 5
€ 25,-
West 1 tot en met 6
€ 142,20
West 7 tot en met 11
€ 25,-
Zuid 1, 2, 4 en 5
€ 142,20
Zuid 6 en 7
€ 52,35
Zuid 3 en 8
€ 177,08
Zuid­oost 1 tot en met 4
€ 35,45

parkeervergunning amsterdam

Wachtlijst parkeervergunning

Op veel plekken in Amsterdam Centrum, Oost, West, Zuid en Noord heb je je vergunning binnen 3 tot 6 maanden. In het centrum kan dit oplopen tot enkele jaren.
In veel gebieden is in januari 2023 het maximum aantal vergunningen verlaagd. Daardoor is de wachtlijst langer geworden.

Parkeren in een parkeergararage met een parkeervergunning?

Met een parkeervergunning voor bewoners van Amsterdam Centrum, Oost, West, Zuid of Zuidoost mag in bepaalde gebieden ook geparkeerd worden in een parkeergarage. U betaalt hiervoor niets extra en parkeren mag alleen op de aangegeven plekken.

Nieuw in Amsterdam: Park + GO met Gaiyo

In de gemeente Amsterdam kun je nu parkeren met deze parkeerapp zonder transactiekosten. Wij zijn zéér enthousiast!
Parkeer goedkoop in de stad en reis verder met de fiets, scooter of OV.
Probeer gratis de app

NIEUW: Slimme P+R locaties in Amsterdam.
tip gratis parkeren
In Amsterdam zijn mobiliteitshub geopend.
Je kunt bij deze slimme P+R locaties in Amsterdam gratis parkeren als je een (elektrische) fiets reserveert.
Onze redactie is super enthousiast.
Bekijk deze slimme P+R locaties
Nieuw in Amsterdam:
Met de parkeerapp van Gaiyo betaal heb je géén abonnement en betaal je ook géén transactiekosten!

P+R Parkeren is Goedkoop parkeren in Amsterdam

Betaal slechts v.a. 1 euro per 24 uur voor parkeren als je met het openbaar vervoer naar het centrumgebied van Amsterdam gaat.
Lees meer op: P+R Amsterdam

Informatie Parkeren

Deze site geeft informatie over parkeren in Amsterdam. De site is informatief bedoeld. U dient altijd op de parkeerautomaat te controleren of de informatie nog up to date is. De site is particulier initiatief en wordt niet door de gemeente beheerd. Mocht er iets niets kloppen op de site dan mag u altijd contact opnemen.

Over ons

10 Cent Zones

Per 5 juni 2022 heft de gemeente Amsterdam helaas alle parkeerduurbeperkingengebieden op. Dat betekent dat helaas veel 10 cent zones verdwijnen. Hier geldt vanaf nu het reguliere parkeertarief voor dat gebied.